Placki selerowe
Składniki
- 2 selery ( korzeniowe )
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 jaja
- 1 cebula
- 1/2 pęczka pietruszki(może być koperek)
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- pół łyżeczki pieprzu zmielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki oleju (najlepiej rzepakowy- na patelnię dodawać stopniowo wg potrzeby)
Przygotowanie
Seler i cebulę obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Następnie dodajemy mąkę, jaja, przyprawy. Natkę pietruszki lub koperku siekamy i dodajemy do reszty przygotowywanego ciasta. Wszystkie składniki dokładnie wymieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i małymi porcjami nakładamy placuszki. Smażymy z obydwóch stron na złoty kolor. Podajemy od razu po ich usmażeniu. Można podawać z sosem czosnkowym (jogurt naturalny z posiekanym czosnkiem, z dodatkiem soli i pieprzu).