Grupa Klimowicz

seler1

Składniki

  • 2 selery ( korzeniowe )
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka pietruszki(może być koperek)
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu zmielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki oleju (najlepiej rzepakowy-  na patelnię dodawać stopniowo wg potrzeby)

Przygotowanie

Seler i cebulę obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Następnie dodajemy mąkę, jaja, przyprawy. Natkę pietruszki lub koperku siekamy i dodajemy do reszty przygotowywanego ciasta. Wszystkie składniki dokładnie wymieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i małymi porcjami nakładamy placuszki. Smażymy z obydwóch stron na złoty kolor. Podajemy od razu po ich usmażeniu. Można podawać z sosem czosnkowym (jogurt naturalny z posiekanym czosnkiem, z dodatkiem soli i pieprzu).

 

 

 

Do góry