Krem z pietruszek i gruszki
Składniki:
- pół kilo pietruszki (korzeń)
- jedna gruszka
- łyżeczka tymianku ( może być suszony)
- szklanka mleka
- woda bądź bulion warzywny
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz mielony
- 3 łyżki migdałów
Przygotowanie
Obraną pietruszkę kroimy w grube plastry. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pietruszki i dusimy je na bardzo małym ogniu przez ok. 5 minut (aż będą miękkie). Dodajemy pokrojone na plasterki gruszki i razem gotujemy przez następne 5 minut. Następnie wlewamy bulion (tyle, by przykrywał warzywa) i kontynuujemy gotowanie przez ok 15 minut.
Do miękkich warzyw dodajemy mleko i za pomocą blendera z całości robimy krem. Doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem. Posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni migdałami. Krem pietruszkowo-gruszkowy gotowy! Smacznego :-)