Grupa Klimowicz

pietruszka

Składniki:

  • pół kilo pietruszki (korzeń)
  • jedna gruszka 
  • łyżeczka tymianku ( może być suszony)
  • szklanka mleka
  • woda bądź  bulion warzywny
  • 6 łyżek oleju 
  • sól 
  •  pieprz mielony
  • 3 łyżki migdałów

Przygotowanie

Obraną pietruszkę kroimy w grube plastry. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pietruszki i dusimy je na bardzo małym ogniu przez ok. 5 minut (aż będą miękkie). Dodajemy pokrojone na plasterki gruszki i razem gotujemy przez następne 5 minut. Następnie wlewamy bulion (tyle, by przykrywał warzywa) i kontynuujemy gotowanie przez ok 15 minut.

Do miękkich warzyw dodajemy mleko i za pomocą blendera z całości robimy krem. Doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem. Posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni migdałami. Krem pietruszkowo-gruszkowy gotowy! Smacznego :-)

 

 

 

Do góry