Śledź pod pierzynką buraczaną
Składniki
-
2 buraki
-
paczka matiasów
-
2 ziemniaki
-
3 ogórki kiszone
-
2 jajka
-
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
-
1/4 szklanki majonezu
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Buraki, ziemniaki, jajka gotujemy, Ziemniaki, buraki ucieramy na tarce z grubymi oczkami. W szklance mieszamy jogurt z majonezem,dodajemy sól oraz pieprz.
I Zaczynamy sałatkowe układanie :-)
W dosyć dużym naczyniu układamy warstwami:
-
ziemniaki
-
warstwa sosu majonezowo-jogurtowego
-
śledzie (warto je dzień wcześniej zamarynować z cebulą, sokiem z cytryny, liśćmi laurowymi
-
ogórki
-
warstwa sosu
-
górę posypujemy utartym jajkiem
Odstawiamy do lodówki, by składniki się przegryzły