Seler
Co prawda nieładny w wyglądzie, ale popularny jako dodatek do zup i sałatek; bijący rekordy popularności w dietach odchudzających w Hollywood i Japonii. Seler - poznaj ciekawostki z nim związane.
Skąd pochodzi?
Jest potomkiem dziko rosnących selerów z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Był znany mieszkańcom starożytnej Grecji i Rzymu, gdzie jednak był używany nie do celów spożywczych lecz ozdobnych. Jako warzywo seler upowszechnił się dopiero w XIII wieku. Do Polski zaś trafił dzięki królowej Bonie.
Dla zdrowia
Seler zawiera takie witaminy jak: witamina A, C, witaminę PP, kompleks witamin z grupy B. Dodatkowo warzywo to zawiera kwas foliowy, sporo wapnia, potas, cynk, magnez, fosfor i żelazo. Działa oczyszczająco na organizm, pobudza przemianę materii, wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, obniża ciśnienie, posiada właściwości przeciwzapalne. Od niepamiętnych czasów stosowane było jako środek uspokajający, a także uważane jest za antidotum na stany depresyjne.
Dla urody
Stosowany w postaci soków jak i kosmetyków własnej roboty poprawia wygląd cery jak i włosów, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy chroni organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Powszechnie stosowany w dietach odchudzających.