Pietruszka
Biały korzeń jako dodatek do zup, sałatek i surówek, ostatnio odkrywana w przepisach kulinarnych na nowo ot choćby jako kremowa zupa w dodatku z gruszkami. Poznaj ciekawostki z nią związane.
Skąd pochodzi?
Pietruszka pochodzi ze wschodniej części strefy śródziemnomorskiej, najprawdopodobniej z włoskiej Sardynii. Znana jest od ponad 2 tysięcy lat i co ciekawe używana była przez bardzo długi czas do przyprawiania potraw, czy do dekoracji pomieszczeń (tak było w starożytnym Rzymie). Pietruszka jako warzywo funkcjonuje dopiero o XVI wieku.
Dla Zdrowia
Pietruszka jest bogata w witaminę A,C, sole mineralne i żelazo. Ułatwia trawienie i zapobiega wzdęciom, wykazuje także działania moczopędne. Badania naukowców pokazują, że dzięki zawartej w niej apigeninie może hamować wzrost i rozwój guzów nowotworowych.
Dla urody
Wygładza skórę, łagodzi podrażnienia i reguluje prace gruczołów łojowych dlatego wykorzystywana jest w branży kosmetycznej, ale także w kosmetykach przygotowywanych w domu.