Marchew
Niezbędna do przygotowanie niemal każdej zupy, doskonała w surówce i w cieście, tysiące sposobów wykorzystania. Doskonała dla zdrowia i urody. Poznaj ciekawostki z nią związane.
Skąd pochodzi?
Znana już była kilka tysięcy lat temu, a jej ojczyzną najprawdopodobniej były Chiny. Co ciekawe w starożytności popularna była marchew biała, dopiero w XVII w Holandii wyhodowano pomarańczową odmianę, tę która do dziś jest najpopularniejsza. Marchew ma także odmiany o kolorach żółtym, czerwonym, a nawet ciemnofioletowym.
Dla zdrowia
Zawiera w sobie liczne witaminy w tym witaminę A, C, E, K i PP oraz witaminy z grupy B. Za sprawą beta-karotenu, pozytywnie działa na wzrok, wpływa na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi. Wspomaga w walce z miażdżycą i chorobami wieńcowymi. Jest bogata w minerały jak wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź i fosfor. Chroni nasz organizm przed anemią, reguluje pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.
Uroda
Marchew poprzez obecny w niej beta-karoten odmładza i regeneruje skórę. Nadaje skórze ładny odcień opalenizny.