Grupa Klimowicz

Marchew

Niezbędna do przygotowanie niemal każdej zupy, doskonała w surówce i w cieście, tysiące sposobów wykorzystania. Doskonała dla zdrowia i urody. Poznaj ciekawostki z nią związane.

 

Skąd pochodzi?

Znana już była kilka tysięcy lat temu, a jej ojczyzną najprawdopodobniej były Chiny. Co ciekawe w starożytności popularna była marchew biała, dopiero w XVII w Holandii wyhodowano pomarańczową odmianę, tę która do dziś jest najpopularniejsza. Marchew ma także odmiany o kolorach żółtym, czerwonym, a nawet ciemnofioletowym.

Dla zdrowia

Zawiera w sobie liczne witaminy w tym witaminę A, C, E, K i PP oraz witaminy z grupy B. Za sprawą beta-karotenu, pozytywnie działa na wzrok, wpływa na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi. Wspomaga w walce z miażdżycą i chorobami wieńcowymi. Jest bogata w minerały jak wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź i fosfor. Chroni nasz organizm przed anemią, reguluje pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.

Uroda

Marchew poprzez obecny w niej beta-karoten odmładza i regeneruje skórę. Nadaje skórze ładny odcień opalenizny.

Do góry